Kastrering hund

Kastrering av tik och hanhund

Välkommen till Ahlbergs Veterinärpraktik på Södermalm. Vi erbjuder kastrationer av hundar. Kastration utförs på både hanhund och tik.

Det finns många orsaker till att hundägare väljer att låta kastrera sina hundar.

Här är några av de vanligaste fördelarna med kastration:

Kontroll av oönskad dräktighet – Genom att kastrera en hund minskar man risken för oönskade valpkullar.

Sjukdomar – Kastrering av tik utesluter risken för livmoderinflammation och för hanhundar utesluter man risken för testikelcancer, olika prostatabesvär.

Minskat vandringsbeteende – Icke kastrerade hanhundar har ofta en stark drift att vandra iväg för att söka efter en partner. Genom kastration minskar denna drift.

Förbättrat beteende – Kastrering kan ha en positiv effekt på vissa oönskade beteendeproblem.

KASTRERA HANHUND

Lämplig ålder att kastrera

 Lämplig ålder för kastration av hanhund kan variera beroende på faktorer som ras, storlek och individuella hälsotillstånd. Tidig kastration kan göras från ungefär 6 till 9 månaders ålder. Kontakta oss för att diskutera vad som passar just din hund beroende på till exempel storlek och tillväxt.

Så går det till

 Det finns två olika sätt att kastrera en hanhund på. Det ena är en kirurgisk kastration och det andra är en kemisk kastrering.

Kirurgisk kastration

 Kirurgisk kastration är den permanenta metoden för att kastrera hanhundar. Vid denna procedur utförs en operation där testiklarna avlägsnas.

Kemisk kastrering hund

Kemisk kastration innebär att man använder läkemedel för att temporärt minska eller blockera produktionen av könshormoner och spermier hos hanhunden. Ett hormonimplantat placeras under hundens hud. Denna metod kan vara användbar i situationer där en permanent kastration inte är önskvärd eller lämplig.

KASTRERA TIK

Lämplig ålder att kastrera en tik

 Man kan kastrera tikar från ca 6 mån ålder. Den lämpliga åldern för kastration av tikar kan variera beroende på flera faktorer, inklusive ras, storlek och individuella hälsotillstånd. Kontakta oss för att diskutera vad som passar just din hund beroende på till exempel storlek och tillväxt.

En kastration där tiken är frisk bör planeras in  så att den utförs ca 2-3 månader efter löpet och senast några veckor inför nästkommande löp, då risken för komplikationer är så liten som möjligt.

 Så går det till

 Många gånger kastreras en tik för att minska risken för sjukdomar såsom juvertumörer, livmoderinflammation, diabetes. Vid en kastration av en tik avlägsnas äggstockarna och livmodern. Tiken är helt sövd under operationen för att inte känna smärta eller obehag.

Välkommen att kontakta oss för tid av kastration

 Vår veterinärpraktik finns på Södermalm i Stockholm. Det kan vara svårt att nå oss på telefon, med många patienter väntande på plats hinner vi helt enkelt inte alltid lyfta luren. Vill du komma i kontakt med oss vänligen skicka ett mejl, vi svarar så fort vi kan!

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss - vi svarar så snart vi kan.